• Pozovite nas

    +381 34 6 102 104
  • Naša lokacija

    Kralja Petra 16/IV
  • Pon - Pet

    07.30 do 15.30

Aktuelno

Razvojni program PRO predstavljen u Kragujevcu

Program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavio je danas u Kragujevcu planirane aktivnosti koje će u naredne četiri godine biti sprovedene uz podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od devet miliona evra.

U skladu sa najboljim praksama iz demokratski razvijenih zemalja program PRO će sprovesti aktivnosti i procese koji će doprineti unapređenju lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i zaštite životne sredine, a ime i poboljšanju kvaliteta života građana i građanki u 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije koje mogu da konkurišu za podršku programa, naveo je viši službenik za dobro upravljanje na programu PRO Dragan Mladenović.

„Vlada Švajcarske je ovu intervenciju podržala sa devet miliona evra, dok će partnerske UN agencije sufinansirati aktivnosti sa milion evra, a za uspeh programa veoma važna će biti podrška nacionalnih partnera iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva zaštite životne sredine”, istakao je Mladenović.

Konkretne aktivnosti će, između ostalog, uključivati treninge za zaposlene u lokalnim samoupravama, obuke za donosioce odluka na lokalnom nivou, podršku unapređenju pružanja javnih usluga, eUsluga i otvorenih podataka, kao i poboljšanju usluga socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja i lokalnog upravljanja životnom sredinom.

„Ove obuke su veoma korisne, stiče se značajno znanje o primeni principa dobrog upravljanja, kao i odlični kontakti za dalju razmenu znanja u cilju unapređenja rada lokalnih samouprava i drugih institucija koje pružaju javne usluge građanima”, naveo je Zoran Đorović, direktor eKG InfoData.

Pored tehničke podrške i aktivnosti izgradnje kapaciteta, program PRO će obezbediti i bespovratna sredstva za projekte. Direktni korisnici podrške biće lokalne samouprave, centri za socijalni rad i druge lokalne institucije, kao i organizacije civilnog društva i građani i građanke Srbije, naročito ranjive grupe.

„Osnovne ciljne ranjive grupe su romska populacija, osobe sa invaliditetom i lica koja mogu da ostvare podršku u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, dok će poseban fokus biti na deci do 15 godina, licima starijim od 65 godina i mladima do 30 godina. Jedan od prioriteta programa PRO će biti da podrži međuopštinsku saradnju u oblasti socijalne zaštite”, navela je službenica za socijalno uključivanje na programu PRO Nataša Ivanović.

U cilju unapređenja lokalnog upravljanja životnom sredinom lokalne samouprave će dobiti podršku za izradu javnih politika i procedura uz učešće građana i građanki, ali i za sprovođenje projekata i pilotiranje aktivnosti iz lokalnih planskih dokumenata, dok će se poseban set aktivnosti odnositi na osnaživanje i učešće mladih u zelenoj agendi.

Regionalnom predstavljanju koje je organizovano za Šumadijski i Pomoravski okrug prisustvovali su predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava i centara za socijalni rad iz Kragujevca, Topole, Lapova, Knića, Aranđelovca, Ćuprije, Svilajnca, Rekovca, Paraćina i Despotovca.

Program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF), Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

O nama

PIB: 112600173

Matični broj: 21704245

Šifra delatnosti: 6311

PAK: 552615

Žiro račun: 155-75404-02

 

Kontakt

Korisni linkovi

Pišite nam

Please fill the required field.
Please fill the required field.
Please fill the required field.