• Pozovite nas

    +381 34 6 102 104
  • Naša lokacija

    Kralja Petra 16/IV
  • Pon - Pet

    07.30 do 15.30

Aktuelno

Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri prisustvovali su puštanju u rad prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju u Republici Srbiji u Državnom data centru u Kragujevcu.

Ova platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, računarske gustine od 5 peta FLOPS-a, proizvođača NVIDIA spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu. Zahvaljujući ovoj platformi, Srbija je spremna da napravi novi, evolucijski iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice, kao i eUprave.

Tokom posete, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, potpisao je sporazume o korišćenju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Fakultetom organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Matematičkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novim Sadu, Prirodno matematičkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Elektronskim fakultetom Univeriteta u Nišu, Prirodno matematičkim fakultetom Univerziteta u Nišu, kao i Univerzitetom u Kragujevcu, naučno-tehnološkim parkovima iz Beograda, Novog Sada, Niša i Čačka i sa tri instituta: Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju, Institut za molekuralnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Institut Mihajlo Pupin.

Na inicijativu premijerke Ane Brnabić, Vlada Republike Srbije je vizionarski 2019. donela Strategiju razvoja veštačke inteligencije, kao jedna od samo 26. zemalja u celom svetu koja je takvu strategiju imala i u okviru nje cilj da se uspostavi Nacionalna platforma za razvoj veštačke inteligencije. Samo dve i po godine pošto je u Kragujevcu postavljen kamen temeljac za izgradnju data centra, u okviru njega se pušta u rad ova platforma.  Ona će omogućiti našim inovativnim startap kompanijama i naučnicima da brzo razvijaju nove proizvode veštačke inteligencije, jer će moći da testiraju rešenja brže i da imaju blagovremeni i besplatan pristup ovoj dragocenoj infrastrukturi.

„Danas sa radošću ispunjavamo još jedan zadatak na digitalnom putu Srbije 2020-2025. godine. Puštamo u rad i eksploataciju Nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije smeštenu na najsigurnijem i najbezbednijem mestu – ovde u Državnom data centru u Kragujevcu. Primer kojom brzinom se razvija naša zemlja u svakom pogledu može se videti ovde u data centru. Srbija je danas mnogo drugačija zemlja u odnosu na onu od pre 5 ili 10 godina. Projekti koje danas realizujemo u svakom smislu su nešto o čemu ranije nije moglo ni da se sanja. Mnogo toga je moralo da bude urađeno kako bi uopšte došlo do toga da Srbija može da ima data centar ili ovakvu platformu i superkompjuter“, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

O nama

PIB: 112600173

Matični broj: 21704245

Šifra delatnosti: 6311

PAK: 552615

Žiro račun: 155-75404-02

 

Kontakt

Korisni linkovi

Pišite nam

Please fill the required field.
Please fill the required field.
Please fill the required field.